diumenge, 3 de març del 2013

The facts, the evidences and the good men



La primera evidencia que sorgeix al començar del dia és el fet de  les falses respostes que donen alguns cossos davant de fets simples i evidents. És això estupidesa humana?

La nit anterior parlava amb un amic. Bé, no un amic en el sentit ampli, sinó més aviat un tio amb el que pots parlar, un tio que et convida a una cervesa o al naixement de la seva pròxima criatura. Un col·lega potser, algú que potser et dona un cop de mà però no saps fins a on pots confiar. Algú que en primera instància et sembla bo i coherent dins del context establert. Així que parlàvem asseguts en una taula dins d’una de les dues discoteques locals; on  hi havíem arribat amb la seva moto 125cc. No podria dir exactament del que parlàvem per que simplement tot va donar un gir inesperat i va deixar de tenir relació. I no es que ho trobes sorprenent ni fora de lloc, no, res d’això. No, no vaig exasperar-me ni tant sols reaccionar i donar un pas enrere com segons crec algú definit com a sanament racional (tot i que això no crec que signifiqui res en realitat) hagués fet; i això és potser el més sorprenent de tot. Docs com anava dient parlàvem d’alguna cosa que podria haver tingut o no una relació estricta amb el que era apunt de succeir, i com deia, dubto molt de que parléssim del que parléssim algú hagués pogut continuar la conversa amb una frase tal com: “ Escolta, jo duc un arma” mentre mostrava un llampant ferro platejat amagat al costat dret de la seva cintura. I què? Que volia dir algú amb aquella frase? Tenia algun sentit o volia anar a parar a algun lloc? Quina era la conclusió d’allò? Quina era la resposta que cabia donar?

La sorpresa real no va ser el fet de que algú conegut amb el que duia algunes hores parlant dues un arma, no. El sorprenent es que el meu cos no va allunyar-se d’un diguem-ho “perill evident” sinó que vaig respondre estúpidament: “la puc sostindre?”. Qui voldria agafar una brillant arma metàl·lica dins una discoteca?. Per sort va respondre: “no”. I vam seguir parlant.

Així que al dia següent,  donat un fet evidenciat per una resolució estúpida no podia fer més que anar a reflexionar del succeït. I vaig anar al gimnàs.

Un dia, mesos enrere, mentre esperava a la sala d’espera d’una televisió local per que em fessin una entrevista vaig conèixer en Max, el propietari d’un gimnàs que era també a la televisió per anunciar-se en un comercial.

I vaig vestir-me per tal de provar aquell nou lloc. Samarreta, pantalons, sabates i a córrer fins al nou gimnàs situat a l’altre punta de la ciutat.

Era situat en un tranquil carrer no asfaltat. La superfície del local era exageradament més gran del que en inici era el meu habitual gimnàs. Al mig, hi havia un espai buit on segurament si celebraven classes d’aeròbic. Amb el primer cop d’ull no es podia dir que estigues obert o per contra tancat. La porta era oberta i dins no s’hi veia ningú.

Vaig entrar sigil·losament fent ressonar entre les silencioses parets “es obert?” amb el que en Max va venir rebre’m. “ si, es clar” “Ets nou?”. Va mostrar-me les velles però ben cuidades màquines i em va deixar fer. Vaig començar a treballar mentre ell netejava perseguit per el seu fill el gimnàs amunt i avall. De tant en tant creuàvem algunes paraules.

Fins que va venir amb ganes de xerrameca a seure al meu costat mentre feia push-ups. Va començar a explicar-me una mica la seva historia, després va continuar amb la visió que ell tenia de les coses i va acabar explicant-me les visions que l’havien dut a ser creient. No es que no fos creient, sin que va deixar de ser un Cristià no massa devot a ser un Evangelista absolutament practicant.

De la mateixa manera no us podria dir per que m’explicava tot allò, ni per que les meves flexions ens havien dut a una discussió d’oposades opinions teològiques dins un gimnàs de Deu. En Max havia estat soldat, en Max havia estat professor a les comunitats, en Max havia obert un gimnàs, en Max en algun punt havia començat a extraviar-se, en Max havia vist a deu, en Max havia canviat, en Max composava cançons bíbliques,  en Max celebrava misses evangelistes baixant una cortina dins el seu gimnàs al mateix lloc on hores abans s’havien celebrat classes d’aeròbic. En Max tenia el primer gimnàs/església que jo havia vist mai si es que algú n’havia vist algun en un altre lloc.

En Max estimava a la seva família, en Max estimava al seu fill Max, en Max era un bon home que intentava encarrilar a joves delinqüents fent-los classes de boxa.  En Max tenia un ring portable, en Max venia guants de boxa, en Max podia entrenar-me, en Max em venia uns guants de boxa.

No sé quin fet m’ha dut a pensar que puc aprendre a fer boxa; però el fet és que he començat a practicar boxa, en un gimnàs evangelista que tanca els dissabtes al matí per congregar-se amb els seus “germans”.

 No sé quin fet podria dur-me a evidencies per pensar que cap d’aquests dos homes estrictament diferent no son bons homes que duen camins oposats. No sé ben bé com un fet podia dur a un altre fet explicant una evidencia no massa raonable. Però a vegades es complicat entendre el succeït per treure’n un judici. Així que no ho faig. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada