Aquest mati he anat a tramitar la meva visa per anar a Uzbekistan. L’abaixada esta amagada rere el palau de congressos, davant el número 124 de l’avinguda Rudaki (la ciutat es pot resumir en aquest carrer). Bé, 1 milió de Tajiks viuen a l’estranger, la majoria a Rússia, però molts passen abans per Uzbekistan, així que com podeu imaginar, l’ambaixada és “This is Madnes” . La part consular que tramita els visats obre de 9 a 12. Davant una petita porta esperen unes 50 persones en estat aleatori esperant per entrar corrents. La porta sol obrir amb mitja hora de retard.
I quan obre, l’objectiu es travessar un petit pati el més ràpid possible (com en un concert de U2), i llançar-se sobre una dona anomenada Fatima que primer recull alguns passaports i després deixa entrar a alguna gent. Així que en mig de la mole i amb passaport en ma es recomanable cridar Blakalakalakalaka! Blakalka! Lakablaka!. Amb una mica de sort si es té passaport estranger i prèviament omplert el formulari de www.evisa.mfa.uz , es podrà entrar primer.
Recomanacions poden ser: escriure en el formulari “urgent”, i sobretot saber suficient rus com per fer les típiques preguntes de rigor a l’encarregada. Això últim és molt important. (Dobri dien. Eta jarasho?. Kada eta gatoba? Normalna. I jochu iedet corok. Da).
Després he intentat esbrinar si es podia anar amb tren. He anat a un parell d’agències de viatge. Ningú sabia res. Així que m’he dirigit a l’estació de tren (Vaksal) a preguntar. Estava deserta. Pel que he esbrinat no s’hi pot anar. Només hi ha un tren que surt dilluns a les 8:00 direcció Moscow i que passa per Kujand. Però si mireu un mapa és estúpid, és molt difícil no passar per Uzbekistan, per anar a Moscow. A més que la capital Tashken, esta just a sobre de Kujand. ... Haure d’investigar més. La dona només em volia vendre un bitllet per anar a Rusia, que són només 150 dollars. M’ho he pensat dos vegades.
Després he tornat enrere, primer en bus di després en taxi. Hi ha dos tipus de busos, els de gasolina que costen 60 dirams i els semieléctrics que costen 50 dirams. Aquests últims son molt lents i divertits. A vegades si han de rodejar algun obstacle, el noi que sol cobrar per entrar, surt de l’autobús, agafa unes cordes que estan enganxades a l’agulla elèctrica que fa el contacte amb els cables. Després l’autobús agafa embranzida mentre el nen corre, i quan esta per vorejar, el nen es penja de les cordes per desenganxar els ganxos i queda penjant a dos metres del terra mentre l’autobús va a tota velocitat.
Un dia com l’avinguda principal (no repetiré el nom), estava tallada, l’autobús va tenir que derrapar amb el mateix procediment per poder donar la volta! Un espectacle.
I després he pillat un d’aquests “taxis” “públics” (son il•l3gals) que porten un número enganxat davant el vidre. El numero fa referència a la línia de bus que segueixen. Si n’agafeu un, no digueu mai on aneu, si ho feu us cobraran com un taxi normal. Només s’ha de pujar, saludar educadament (és opcional), i pagar dos somonis. Quan s’arriba al lloc que es vol només cal dir “zsdies eta jarasho, spasiva balshoi).